FullSizeRender (4)

Alla har vi olika tanka och värderingar om vad som är bra och nyttigt för våra små katter. 
Mina måtto har alltid varit att jag vill att min katter ska få sin mat så nära sin naturliga miljö som möjligt. 

Visst hade jag kunnat Barfa katterna mycket mer men av rädsla för att missa några viktiga ämnen har jag valt att servera blandad kost både med och utan spannmål. Men huvudmålet för mig är mjukmat med bra köttinnehåll samt att även lyxa till det extra ett par dagar i veckan med rått kött. Där har jag valt Mush bullarna som är ett helfoder för både små och vuxna katter. Råa kycklingvingar är verkligen mums och super nyttigt för tänderna samt lite annat kött av blandade sorter, tex kycklinghjärta, kycklinglever och kalvlever. 
Jag har fått lära mig att kycklingen bör ha varit fryst innan den serveras. 
Och nej, rå kyckling är inte farligt för katter. Deras tarmflora är inte som våran utan gjort för att klara av rått kött från fåglar.  Men  Självklart äter dem detta under uppsikt av mig.

Näringslära

Tyvärr är inte all kattmat bra mat. För att kunna hitta rätt i kattmatsdjungeln behöver man känna till lite om kattens ursprung och näringsbehov. Man behöver förstå vissa begrepp och kunna räkna lite för att jämföra olika foder med varandra. Olika faktorer ska vägas mot varandra. Min förhoppning är att den här kursen ska ge dig de instrument du behöver för att kunna göra foderval du kan känna dig nöjd med.

Att katten är ett rovdjur betyder att den är anpassad till en kost som innehåller mycket protein men bara lite kolhydrater. Många av kattens bytesdjur innehåller dessutom mycket fett.
Katten är varken fysiskt eller kemiskt rustad för att hantera kolhydrater: Den har fel sorts tänder och käkar, för liten magsäck och för korta tarmar. Den saknar fler av de enzym som bryter ner kolhydrater och har inte ett tillräckligt väl utbyggt system för att reglera de svängningar i blodsocker som uppstår när det är kolhydrater i maten. Rovdjur är byggda för att ha en konstant blodsockernivå. 

Katten kan inte styra sin proteinanvändning särskilt bra. Den är van att ha god tillgång på proteiner av hög kvalitet. När katten serveras en sämre kost kan den inte hushålla med proteinerna. En viss del används alltid till att utvinna energi och det kan leda till sjukdomar kopplade till proteinbrist.
Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Hälften av dem är essentiella, vilket betyder att katten måste få i sig dem med födan. Några av dessa aminosyror finns bara i tillräcklig mängd i kött, fisk och ägg (animalier).

Katten använder i första hand fett för att utvinna energi. Det har bl a medfört att de inte har någon kolesterolproblematik, till skillnad från oss människor. Det är snarare så att katter mår bra av en hög andel mättade fetter.

Katten och vatten.

Katten är anpassad till att få i sig allt vatten den behöver från sina bytesdjur ( blodet).
Det har medfört att katten har en dåligt utvecklad törstreflex. En katt som äter torrfoder behöver dricka ungefär 0,3dl vatten per kg kroppsvikt och dag. Flera undersökningar visar att katter som äter mat med hög vätskehalt, som burkmat och rå mat, producerar ungefär dubbelt så mycket urin som en katt som äter torrfoder. En frisk vuxen katt som äter ett foder som innehåller minst 78% vatten får i sig all vätska den behöver via maten under förutsättning att aktivitetsnivå och temperatur är normala.

Riskerna med mycket torrfoder och lite vatten. 
Ju mer koncentrerad urinen är desto större är risken för att det ska bildas urinstenar. Koncentrerad urin stannar också längre i urinblåsan och därmed ökar risken för att bakterier ska föröka sig så pass mycket att de orsakar urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion är ju inte bra i sig men ökar dessutom risken ytterligare för att det ska bildas en typ av urinsten som heter struvit. Ju mer urinen behöver koncentreras desto hårdare måste njurarna arbeta.
Njurarna och urinvägarna är kattens svaga punkt. Enligt Agria är den vanligaste orsaken att katter får veterinärvård att de drabbats av urinsten. När katterna passerat medelåldern är njursvikt den vanligaste anledningen att de avlivas.

Vill ni läsa mer om kattens näringslära
som är en otrolig viktig del så 

klicka här: